tiistai 20. tammikuuta 2009

Massenet opettajana

MASSENET’N KUULUISIMMAT OPPILAAT

Massenet toimi Pariisin konservatoriossa sävellyksen opettajana 1878–1896. Hän oli pidetty opettaja ja koulutti kokonaisen sukupolven eteviä muusikkosäveltäjiä (vrt. Salieri, Rimski-Korsakov, Heininen jne.). Reynaldo Hahn kuvaa hienosti sävellysluokan ilmapiiriä:

”Kaikki ne, jotka kävivät Massenet’n tunneilla, muistavat hänet mitä jaloimpana ja hurmaavimpana hahmona. Koskaan eivät oppilaat ole arvostaneet enemmän opettajaansa eikä tämä ole sitä enemmän ansainnut. Kohdatessaan oppilaan hän muodosti välittömästi mutkattoman ja huolehtivan suhteen oppilaan kanssa, eräänlaisen salaisen kumppanuuden. Yhdellä sanalla, yhdellä silmayksellä hän osoitti oppilaalle ymmärtävänsä tätä, olevansa tämän ystävä sekä huolehtivansa tämän kaikkinaisesta hyvinvoinnista – mikä oli vielä täyttä totta. Hän suoriutui tärkeimmistä ja hienotunteisuutta vaativista tehtävistään tahdikkuudella, lämmöllä ja paneutumisella, jota oli mahdotonta vastustaa, edellyttäen että oppilaalla oli edes vähän sydäntä ja älyä.”

Massenet’n huomattavimmat oppilaat on lueteltu seuraavassa; suurin osa heistä kunnostautui oopperan ja vokaalimusiikin parissa, mutta huomattavan moni ylsi myös ensiluokkaisiin saavutuksiin orkesteri- ja kamarimusiikin alueilla (Pierne, Koechlin, Enesco, Chausson, Schmitt, Ropartz).

ERNEST CHAUSSON (1855–1899): Poème viululle ja orkesterille, sinfonia B, lauluja kuten Le Poème de l'Amour et de la Mer, kamarimusiikkia, ooppera Le roi Arthus.

ALFRED BRUNEAU (1857–1934): oopperat L'Attaque du moulin, Messidor, Le Rêve,
L'Ouragan
.

GUSTAVE CHARPENTIER (1860–1956): oopperat Louise ja Julien, sinfoninen runo Impressions d'Italie.

GABRIEL PIERNE (1863–1937): mm. ooppera La coupe enchantée, oratoriot La croisade des enfants ja Les enfants à Bethleem, näyttämömusiikki Ramuntcho, baletti Cydalise et le chèvre-pied, kamarimusiikkia (mm. viulusonaatti) ja orkesterimusiikkia (mm. pianokonsertto).

GUY ROPARTZ (1864–1955): 5 sinfoniaa, jousikvartettoja, viulusonaatteja, ooppera Le pays, kirkkomusiikkia.

CHARLES KOECHLIN (1867–1950): vokaalis-sinfoninen fresko Le livre de la jungle, sinfonia Seven stars, La nuit du Walpurgis classique, kamarimusiikkia.

FLORENT SCHMITT (1870–1958): ooppera La tragédie de Salomé, kamarimusiikkia, Psalmi 47.

HENRI RABAUD (1873–1949): ooppera Marouf, La procession nocturne, musiikkia mykkäelokuviin.

REYNALDO HAHN (1874–1947): operetit Ciboulette ja Mozart, ooppera Le Marchand de Venise, lauluja, pianokonsertto.

GEORGES ENESCO (1881–1955): ooppera Oedipe, Romanialaiset rapsodiat, kamarimusiikkia, konserttoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti